Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 30 listopada 2024 06:36
Przeczytaj!

Kwas omega-3 - zdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3 to składniki odżywcze niezbędne do utrzymania zdrowego organizmu. Są źródłem energii, wspomagają pracę serca, płuc, naczyń krwionośnych i układu odpornościowego. Dlatego też należy zadbać o to, by dostarczać ich odpowiednią ilość w diecie.
  • 30.06.2022 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kwas omega-3 - zdrowe kwasy tłuszczowe

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe to składnik odżywczy powstający w wyniku rozkładu tłuszczy. Ze względu na budowę chemiczną można podzielić je na nienasycone i nasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone to składniki, których należy unikać chcąc zachować zdrową sylwetkę i dobre samopoczucie. Kwasy nienasycone to z kolei elementy pożądane w diecie. Kwas omega-3 należy do grupy kwasów wielonienasyconych, które nie są syntetyzowane w organizmie. W związku z tym, aby uniknąć niedoborów, należy zadbać o właściwą dietę bogatą w produkty zawierające omega-3.

Rodzaje kwasów omega-3

Kwasy omega-3 można podzielić na 3 rodzaje:

  • kwas eikozapentaenowy (EPA),

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA),

  • kwas α-linolenowy (ALA).

Kwasy EPA i DHA występują głownie w rybach, kwas ALA można znaleźć w olejach takich jak rzepakowy, sojowy lub lniany.

Właściwości i działanie kwasów omega-3

Kwasy omega-3 wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Z najważniejszych warto wymienić pozytywny wpływ na pracę serca. Badania wykazują, że osoby spożywające odpowiednią ilość kwasów omega-3 są bardziej odporne na choroby kardiologiczne. Przyczyniają się one również do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Właściwa ilość omega-3 w diecie wspomaga i reguluje odporność przeciwnowotworową. Poprzez pozytywne oddziaływanie na pracę układu nerwowego kwasy omega-3 wspierają też pracę mózgu. Ze względu na występowanie kwasów omega-3 w siatkówce oka odpowiadają one również za utrzymanie zdrowego wzroku. Ich niedobory mogą prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, co z kolei może zakończyć się utratą widzenia w starszym wieku. Ponadto kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na skórę, pomagają radzić sobie z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak atopowe zapalenie skóry czy też łuszczyca. Dostarczanie organizmowi właściwej ilości omega-3 ma również korzystny wpływ na układ kostny i stawowy. Kwasy pomagają we wchłanianiu wapnia, który jest podstawowym budulcem kośćca, zapobiegają zapaleniu stawów oraz łagodzą dolegliwości reumatoidalne.

Gdzie znaleźć kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 znajdują się przede wszystkim w rybach oraz olejach roślinnych. Produkty bogate w kwasy EPA oraz DHA to między innymi:

  • łosoś (świeży),

  • pstrąg,

  • śledź,

  • karp,

  • tilapia,

  • wędzona makrela,

  • sardynki,

oraz tran.

Kwasy ALA znaleźć można w:

  • oleju lnianym,

  • oleju rzepakowym,

  • oleju rydzowym,

  • oleju sojowym,

  • orzechach włoskich,

  • siemieniu lnianym,

  • nasionach chia.

Układając dietę należy pamiętać, by zachować właściwą proporcję spożywania produktów dostarczających kasy EPA/DHA oraz ALA (najlepiej 1:1). Zbyt duża ilość kwasów pochodzenia roślinnego może zniweczyć korzyści wynikające z dostarczania organizmowi posiłków bogatych w ryby.

Tłuszczy w diecie nie należy się bać. Są one nie tylko niezastąpionym źródłem energii dla organizmu, ale również znacząco wpierają jego prawidłowe funkcjonowanie. Wystarczy dokonać kilku prostych wyborów, aby wzbogacić swój jadłospis o produkty bogate w te ważne składniki odżywcze.

--- Artykuł sponsorowany ---