Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 07:47
Przeczytaj!
Reklama

Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?

Startuje konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Kto ma apetyt na Pomorze Zachodnie?
Podziel się
Oceń

Sztuka kulinarna Pomorza Zachodniego wyróżnia się bogactwem ciekawych receptur i aromatów przywiezionych z różnych stron świata. Jakie w tym roku produkty zaproponują mieszkańcy województwa zachodniopomorskiego do jednego z ważniejszych konkursów w kraju „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”?”. Do 8 sierpnia 2024 r. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem wytwarzanego lokalnie specjału. 

Wiedza o regionach na talerzu

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją, którego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP.

Konkurs jest ogromną skarbnicą wiedzy o regionach opowiedzianą przepisami i smakami przywiezionymi z różnych stron świata. Dzięki państwa zgłoszeniom co roku odkrywamy bogactwo kulinarne Pomorza Zachodniego. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa i promowania tego, co lokalne, wytwarzane tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami, często w małej skali, ale z ogromnym zaangażowaniem i pasją mówi Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz. 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma ugruntowaną pozycję i zdobył miano kompleksowego przedsięwzięcia dokumentującego i promującego regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Jak pokazuje praktyka, często zgłoszenie do konkursu jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

W ubiegłym roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jan Springer), szczupak w galarecie (Joanna Borowska KGW Strzebielewo), dargobądzki paprykarz jak dawniej (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód dzika łąka (Pasieka Staropolska Miodziarnia Małgorzata Chabowska), gozdowicki miód akacjowy z plastrem (Gospodarstwo Pasieczne Jacek Atroszko), chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), choszczeńska strucla makowa (Grażyna Kaczmarek KGW Smoleń), kompot z mirabelki (Agnieszka Jager), miód pitny dwójniak „Jesienna róża” (Miody Puszczy Barlineckiej Łukasz Kołosowski),  miody pitne (Skarb Templariuszy Komandoria sp. z o.o. ) oraz piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój).

Czym w tym roku będzie smakować Pomorze Zachodnie?

To wszystko zależy od zgłoszeń. W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: 

produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,

produkty regionalne pochodzenia roślinnego, 

napoje regionalne

i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz w tym roku także Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 8 sierpnia 2024 r. będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Kiedy poznamy zwycięzców?

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 
31 sierpnia 2024 r. w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna: po jednej nagrodzie głównej w każdej podkategorii oraz wyróżnienia (po 2 produkty w każdej kategorii). 

Perła” w kulinarnym zasięgu

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę” reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 28 września 2024 r. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2023 r. „Perłą” doceniono sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: Miód chabrowy (Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”), Miód drahimski gryczany (Grzegorz Fujarski „Pasieka Fujarskich”), Domysłowskie maślaczki (Waldemar Borecki), Zakwas buraczany z Dębna (Aneta i Stanisław Dobropolscy), Miód pitny trójniak dębowy (Łukasz Kołosowski i Miody Puszczy Barlineckiej) oraz paszteciki gwdowskie (Danuta Szlaz).

Zapraszamy do uczestnictwa w konkursie i promocji regionalnych smaków!


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Oj. Widzę że były wòjt pan R.S. nie może przeżyć porażki. Publikuje się rzekomo jako piecyk czy celebryta, bo nie ma odwagi skomentować pod swoim imieniem i nazwiskiem. Żal i żenada. No ale jak się zostało oderwanym "od koryta" to trudno się z tym pogodzić. Dwóch radnych stworzyło kącik adoracji byłego wójta i teraz plują jadem. Pozostali już powoli zapominają o R.S. radny z Warszkowa nie zapomni bo "worek bez dna" zwany gminą się urwał a radna z Rzyszczewa siedzi za granicą i pluje jadem tak jak pluła kiedyś na R.S. Spokojnie wszystko ucichnie, kurz opadnie a taki R.S. pójdzie w zapomnienieData dodania komentarza: 8.11.2024, 07:22Źródło komentarza: Gmina Sławno: Ciasno, ale owocnie. Przedsiębiorcy zadowoleni.Autor komentarza: RyszardTreść komentarza: Ile można czekać. W końcu może rozbiją układ z Jarosławca.Data dodania komentarza: 7.11.2024, 10:23Źródło komentarza: Darłowo: CBA w urzędzie i w domu burmistrza. Urzędnicy twierdzą, że to kolejna kontrola...Autor komentarza: jarekTreść komentarza: totalna ''betonoza'' proponuję włożyć więcej wysiłku w projektowaniu miejsc publicznychData dodania komentarza: 7.11.2024, 09:59Źródło komentarza: Sławno: Tak może wyglądać plac ks. kard. S. WyszyńskiegoAutor komentarza: TutejszyTreść komentarza: Zapewne sprawdzali,czy aby nie używał domestosu zakupionego dla U.M. 🤣🤣🤣Data dodania komentarza: 6.11.2024, 10:06Źródło komentarza: Darłowo: CBA w urzędzie i w domu burmistrza. Urzędnicy twierdzą, że to kolejna kontrola...Autor komentarza: alesyfTreść komentarza: cba przeprowadzalo kontrole w domu burmistrza ....idiotow zdarlowiakow robią ...Data dodania komentarza: 5.11.2024, 23:01Źródło komentarza: Darłowo: CBA w urzędzie i w domu burmistrza. Urzędnicy twierdzą, że to kolejna kontrola...Autor komentarza: GościuTreść komentarza: Bla bla bla żenada komentarze.Data dodania komentarza: 3.11.2024, 17:07Źródło komentarza: Gmina Sławno: Ciasno, ale owocnie. Przedsiębiorcy zadowoleni.
Reklamadotacje rpo
Reklama