Nawyki żywieniowe przy chorobie wrzodowej
Poza samą dietą ważne są także pewne nawyki z nią związane. Przy schorzeniach z wrzodami powinniśmy pamiętać o tym, żeby:
-
spożywane posiłki posiadały odpowiednią temperaturę, to znaczy nie powinny być ani za zimne, ani za gorące. Takie skrajności bowiem tylko nasilają objawy wrzodów,
-
produkty były możliwie jak najbardziej aksamitne i gładkie w konsystencji. Zmiksowane, zblendowane, poprzecierane czy zmielone,
-
dania nie powinny być obfite, to znaczy wylewające się po brzegi talerza. Raczej warto postawić na częstotliwość spożywania posiłków 5-6 razy na dobę.
Tym, co jednak wiedzie zdecydowany prym w diecie wrzodowej są potrawy lekkostrawne.
Posiłek łatwy do strawienia to podstawa diety wrzodowej
Oczywiście nikt nam nie zabroni jeść tego, na co akurat danej chwili mamy ochotę. Jednakże możemy to później przypłacić dolegliwościami ze strony układu pokarmowego i niepotrzebnie zaostrzać przebieg choroby. Dlatego tak ważny jest posiłek lekkostrawny na diecie wrzodowej. Możemy go przygotować, wykorzystując w tym celu następujące produkty:
-
jajka ugotowane na miękko,
-
chude mleko i jego przetwory, a także sery żółte, twarogowe, śmietankowe,
-
jasne pieczywo i produkty piekarnicze,
-
jasna maka, makarony oraz kasza,
-
gotowane ziemniaki,
-
gotowane warzywa (marchew, buraki, szpinak),
-
soki owocowe i kompoty,
-
kisiele,
-
oleje roślinne oraz oliwa z oliwek,
-
masło świeże,
-
szczupak, sandacz i dorsza gotowane na parze,
-
chude wędliny najlepiej gotowane.
Wybierając te produkty, z łatwością przygotujemy posiłek lekkostrawny, który pozwoli nam zapomnieć o przykrych objawach choroby wrzodowej.
Czego unikać przy diecie wrzodowej?
Istnieje pewna grupa produktów, które najlepiej wyeliminować z codziennej diety, a przynajmniej znacznie ograniczyć ich spożywanie. Należą do nich m.in.:
-
tłuste mięso i wędliny,
-
mocno przyprawione sosy i ogólnie mocne przyprawy, które mogą podrażniać żołądek,
-
pieczywo pełnoziarniste,
-
warzywa strączkowe,
-
mocna kawa i herbata,
-
alkohol,
-
wyroby tytoniowe,
-
surowe warzywa,
-
sól.
Jak pokazują badania bardzo korzystny wpływ na łagodzenie objawów choroby wrzodowej, ma ograniczenie tłuszczów zwierzęcych w diecie. Zamiast tego powinniśmy postawić na nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają regenerację błony śluzowej żołądka, łagodzą podrażnienia oraz chronią go przed skutkami ubocznymi leków. Poza tym bardzo pomocne są witaminy zwłaszcza takie jak witamina C, A czy E. Dieta wrzodowa wymaga od nas pewnych ograniczeń. Może to być trudne zwłaszcza dla osób, które lubią tłuste i dobrze przyprawione dania. Warto jednak pójść na kompromis, jeżeli chcemy poprawić komfort życia i nie zmagać się codziennie z dolegliwościami układu pokarmowego.